Glokom Nedir?
Halk arasında karasu hastalığı olarak da bilinen ve körlüğün en sık görülen nedenlerinden olan biri olan glokom hastalığı; göz içindeki basıncın yükselmesine bağlı olarak görmeyi sağlayan optik sinirin zarar görmesine sonucu ortaya çıkan tehlikeli bir göz hastalığıdır.
Genellikle yavaş ilerleyen ve sinsi bir hastalık olan glokom; tedavi edilmediği takdirde birkaç yıl içerisinde kalıcı körlüğe neden olabilir. Hastalık başlangıç aşamasında çoğu zaman fark edilmez. Bu yüzden 40 yaşın üzerinde olan ve ailesinde göz tansiyonu sorunu olan kişilerin düzenli olarak göz muayenesi olmaları çok önemlidir.
Göz kanallarındaki tıkanıklık sonucu gözün ön kısmında biriken sıvı göz içi basıncında artışa neden olur. Bu tıkanıklığın nedeni net olarak bilinmemektedir, ancak genetik faktörlerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Tıkanıklık haricinde diyabet, guatr, ilerleyen yaş ve uzun süreli kortizon kullanımı da glokom riskini artırmaktadır.
Glokom Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Hastalığın ilk zamanlarında herhangi bir belirti yoktur ve hastalığın fark edilebilmesi zordur. Glokom belirtileri zaman içerisinde kendini göstermeye başlar.
Görmenin netliğini kaybetmesi
Gözlerde kızarıklık
Mide bulantısı ve kusma
Gözlerde acıma hissi
Görüş açısında darlaşma
Bulanık görme
Göz ağrısı
Işıkların etrafında halka oluşumu
Glokom Hastalığı Tanısı Nasıl Konur?
Glokom hastalığı ancak göz doktoru muayenesi ile tespit edilebilir. Öncelikle görme muayenesi ve göz içi basınç ölçümü yapılır. Göze göz bebeğini büyüten damlalar damlatılarak optik sinir ve retina kontrol edilir. Ayrıca görme alanı testi ve OCT (Optik Coherens Tomografi) ile retina sinir lifleri analizi yapılır.
Glokom Hastalığının Tedavisi Nasıldır?
Glokom tedavisi ihmal edilmemesi gereken bir göz hastalığıdır, çünkü tedavi edilmediği takdirde görme kaybına yol açabilir. Glokomda öncelikle hastanın göz tansiyonu takibe alınır. Tansiyonu belli bir seviyede tutacak ilaçlar kullanılır. Eğer bu ilaçlarla göz tansiyonunu belli bir seviyede tutulamaz ise o zaman cerrahi ameliyat uygulanır. Glokom ameliyatında kanalların yetersizliği nedeniyle yeni kanallar açılır. Açılan bu kanallar sayesinde gözün içindeki sıvı gözde birikmeden kana karışır. Böylece göz içindeki basınç düşürülmüş olur.