Çocuklarda Şaşılık
Halk arasında göz kayması olarak da bilinen şaşılık, her iki gözün düz bir şekilde aynı istikamette karşıya bakamaması durumudur. Şaşı kişilerde bir göz karşıya bakarken diğer göz burun tarafına, kulak tarafına, yukarıya ya da aşağıya doğru bakar.
Şaşılık, çocukluk çağındaki göz hastalıkları içerisinde en sık görülenlerinden biridir. Tedavi edilmemesi durumunda göz tembelliğine de yol açarak görme kaybına da yol açabilir.
Çocuklarda Şaşılığın Nedenleri
Çocukluk dönemindeki şaşılıkların genellikle büyük bir kısmı doğuştandır. Çocuklardan birinde, anne ya da babada şaşılık varsa diğer çocuklarda şaşılık gelişme ihtimali yüksektir. Yüksek bir yerde düşme, ateşli hastalık geçirme, havale ve erken doğum yatkınlığı olan çocuklarda şaşılığın ortaya çıkmasını tetikleyebilir.
Çocuklarda Şaşılığın Belirtileri
En önemli belirli bir yöne kaymasıdır. Önceleri bu kayma arada bir olabilir. Daha çok çocuk yorgun olduğunda, uykudan yeni kalktığında ve dikkati azaldığı zamanlarda görülür.
Kafanın belirli bir yöne doğru eğik durması, televizyona çok yakından bakma ve gözlerde titreme şaşılığın diğer belirtilerindendir.
Güneşli havalarda çocuk kayma olan gözünü kısarak bakara. Bu daha çok dışa doğru olan kaymalarda görülür.
Çocuklarda Şaşılık Tedavisi
Tedaviye ne kadar erken yaşta başlanırsa tedavinin başarısı da o kadar yüksektir. Eğer hep aynı göz kayıyorsa tedavi başarısı daha düşükken, iki gözün birden kaydığı durumlarda tembellik daha az olduğu için başarı oranı daha fazladır. Şaşılık tedavisinde kullanılan yöntemler gözlük, kapatma tedavisi ve ameliyattır.
Yüksek hipermetropi gibi görme kusuruna bağlı gelişen şaşılıklarda gözlük tedavisi yeterli olmaktadır. Görme kusuruna bağlı olmayan şaşılıklarda eğer sadece bir gözde kayma varsa hastanın 1,5-2 yaşını geçmeden ameliyat yapılması gerekir. İki gözde birden kayma varsa ameliyat için 5-6 yaşına kadar beklenebilir.
Kapatma tedavisi, tembel olan gözün görme derecesinin arttırılması için uygulanan bir tedavi yöntemidir.