Retina, cisimlerin görüntüsünün algılanmasını sağlayan, ışığa duyarlı olan göz sinir hücrelerinden oluşan ve küresinin arka duvarında bulunan bir tabakadır. Retinada algılanan görüntü görme siniri vasıtasıyla beyindeki görme merkezine gönderilir ve görme sağlanır. Makula ise retina tabakası üzerinde bulunan ve 4-5 mm çapındaki bir alandır. Renkli ve hassas görme bu alanda olur.
Sık Görülen Retina Hastalıkları Şunlardır;
Şeker Hastalığına Bağlı Diyabetik Retinopati
Retina Yırtığı (Retina Dekolmanı)
Maküla Dejenerasyonu (Sarı Nokta Hastalığı)
Maküla Deliği
Epiretinal Membran (Maküler Pucker)
Retinal Ven Tıkanıklıkları
Retinal Arter Tıkanıklıkları
Retina Muayenesi
Görme muayenesi, göz içi basınç ölçümü, göz kapakları ve göz hareketlerinin değerlendirilmesi ve biyomikroskop ile gözün ön segment muayenesi, retina muayenesinden önce yapılması gereken işlemlerdir.
Retina muayenesi için gözbebeklerinin bazı damlalar ile genişletilmesi gerekir. Göz bebeklerinin genişletilmesi özellikle yakın görmede bozulmaya ve ışıktan rahatsız olmaya neden olur. Bu durum geçicidir ve yaklaşık 24 ile 36 saat kadar sürer.
Retina muayenesi ile aynı zamanda hipertansiyon, şeker hastalığı gibi sistemik hastalıklar ve kafa içi basınç artışı, beyin tümörü gibi nörolojik hastalıklara da anlaşılabilir.
Retina muayenesinde fundus floresein anjiografi (FFA), optik kohorens tomografi (OCT) ve ultrasonografi (USG) gibi cihazlar kullanılır.