Sarı Nokta Hastalığı Nedir?
Halk arasında sarı nokta hastalığı olarak da bilinen makula dejenerasyonu, görme kayıplarının en önemli nedenlerinden biridir. Gözün retina tabakasında bulunan makula lutea adı verilen sarı nokta şeklinde bir retina bölgesi vardır. Bu bölgede bulunan hücreler gözün aydınlık ortamda renkli ve keskin bir şekilde görmesini sağlar. Yaşlanmayla birlikte çeşitli nedenlerden dolayı bu hücrelerdeki hasar sonucu görme düzeyinde azalma, orta noktayı görememe, düzensiz görme, görmede kırılmalar ortaya çıkabilir. Bu duruma sarı nokta hastalığı (makula dejenerasyonu) adı verilir. Özetle sarı nokta hastalığı, ileri yaştaki kişilerde görülen bir retina hastalığıdır.
Sarı Nokta Hastalığının Nedenleri
Yaşlanmaya bağlı olarak gelişen makula dejenereasyonu 50 yaş üzerindeki kişilerde görülen en sık körlük nedenidir. İleri yaş, genetik yatkınlık, ultraviyole ışığa maruz kalma ve sigara kullanımı bu hastalık açısından belli başlı risk faktörleridir.
Sarı Nokta Hastalığının Belirtileri
Hastalığın en önemli belirtisi görme düzeyinde azalma, düzensiz görme ve görmede kırılmadır. . Bu belirtiler diğer retina hastalıklarında da görülür. Özellikle kırık görme ve düz cisimlerin eğik görülmesi sık görülen bir durumdur.
Sarı Nokta Hastalığının Tedavisi
Sarı nokta hastalığının şuan için kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Çinko içeriği açısından zengin olan et, balık, kabuklu deniz ürünleri, fasulye, nohut, yulaf gibi besinleri almak, somon, sardalye ve ton balığı gibi Omega-3 içeren balıklar, sarı nokta hastalığının oluşma riskini azaltır.
Sarı nokta hastalığının yaş ve kuru olmak üzere iki tipi bulunur. Gözün arka kısmında bulunan kan damarlarının anormal gelişmesi sonucu oluşan hastalığa yaş tipi makula dejenerasyonu denir. Bu damarlardan sızan kan ve sıvı merkezi görmede kayıplarla yol açar. Yaş tipi için tedavide öncelikli amaç, görme kaybını azaltmak ve mevcut görme keskinliğini korumakdır.
Göz içine enjeksiyon ile anti-VEGF ilaçlar verilir. Verilen bu ilaç, gözün arkasındaki bölgede yeni damar oluşumunu engeller. Tedaviye 4-6 hafta aralıklarla bir süre devam edilir. Gerektiğinde göz içine kortizon içeren implantlar da yerleştirilebilir.
Kuru tip makula dejenerasyonu ise yaşlanmaya bağlı gelişen, daha yavaş ilerleyen ve daha az görme kaybına neden olan sarı nokta hastalığı türüdür. Bu tip için henüz kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Kuru tip, zamanla yaş tipi makula dejenerasyonuna dönüşebilir.