Şaşılık Nedir?
Şaşılık, gözlerin bakışının birbiri ile olan paralelliğinin bozulması sonucu oluşan görsel bir kusurdur. Şaşılık sürekli olabileceği gibi ara sıra da ortaya çıkabilir. Şaşılık kız ve erkek çocuklarda eşit sıklıkta görülür. Ailesinde şaşılık olanlarda şaşılık görülme sıklığı daha fazladır.
Çocuklarda şaşılıkta en önemli görme problemi derinlik algısının kaybolmasıdır. Normalde her iki gözden gelen iki ayrı görüntü beyinde bulunan görme merkezinde birleştirilir ve derinlik algısının olduğu üç boyutlu görüntü şekline dönüşür. Şaşılık durumunda ise beyin şaşı gözden gelen görüntüyü ihmal ederek sadece normal gözden gelen görüntüyü algılar. Bu durum derinlik algısının kaybına neden olur.
Erişkinlerde görülen şaşılıklarda genellikle çift görme ortaya çıkar. Beyin her iki gözden gelen görüntüleri görmeye alışmıştır ve bu yüzden kayan gözden gelen görüntüyü ihmal edemez.
Şaşılık Nedenleri
Göz küresini hareket ettiren 6 adet kas bulunmaktadır. Bu kaslar normalde birbirleri ile dengeli bir şekilde çalışır. Bazı nedenlerden dolayı bu denge bozulur ve şaşılık oluşur. Ailesel yatkınlık, kırılma kusurları, işlevsel, nörolojik veya kaslardaki yapısal bozukluklar, beyni etkileyen durumlar, katarakt ya da glokom gibi görmeyi azaltan durumlar, kafa ve göze olan travmalar.
Şaşılık Belirtileri
Gözde ağrı
Okurken zorluk
Baş ağrısı
Değişik baş pozisyonları
Gözlerde paralelliğin kaybolması
Çift görme
Şaşılık Tedavisi
Çocuklarda şaşılığın yol açtığı en önemli sorun göz tembelliğinin gelişmesidir. Göz tembelliği uzadıkça tedavi de güçleşmekte ve bazen görme düzeyi artırılamamaktadır. Bu yüzden çocuklarda şaşılığın mümkün olduğunca erken yaşta saptanması ve bir an önce tedavi edilmesi çok önemlidir.
Şaşılık tedavisinde kullanılan başlıca yöntemler şunlardır;
Gözlük Kullanımı: Gözlük tedavisi kırma kusuruna bağlı gelişen şaşılık tedavisinde ilk seçenektir.
Kapama Tedavisi: Hastanın gözünde tembellik varsa yapılır.
Ortoptik tedavi: Küçük açılı şaşılıklarda, şaşılığın düzeltilmesi için yapılan bir takım göz egzersizleridir.
Ameliyat: Gözlükle düzelmeyen şaşılıklarda ameliyat uygulanır. Ameliyatta, gözü hareket ettiren kasların yapışma yerleri uygun bir hale geriletilir ya da kısaltılır.
Botoks Teadavisi: Kaslara botulinum-A toksini enjekte edilir. Botiliniumun etkisi geçicidir. Bu yüzden şaşılıkları akut döneminde kullanılabilmektedir.