Katarakt Nedir?
Katarakt, göz bebeğinin hemen arkasında bulunan merceğin saydamlığını yitirip matlaşması durumudur. Kataraktı olan kişiler cisimleri net bir şekilde göremez, cisimleri sanki buzlu bir camın arkasından bakıyormuş gibi görürler.
Katarakt Çeşitleri Nelerdir?
Genellikle katarakt yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak ortaya çıkar. Yaşlanma sonucu oluşan kataraktlara yaşa bağlı katarakt denir. Bazı kataraktlar ise doğuştan itibaren vardır. Bunlara ise doğumsal ( konjenital ) katarakt denir.
Kortizon gibi bazı ilaçların uzun süre kullanımı, göze gelen darbeler ya da şeker hastalığı gibi bazı metabolik hastalıklar sonucunda oluşan kataraktlara ise ikincil katarakt denir.
Kataraktın Belirtileri Nelerdir?
Cisimleri buzlu camın arkasından bakıyormuş gibi görme
Görmede yavaş yavaş ortaya çıkan azalma
Renklerin matlaşması.
Gözlük numaralarının sık değişmesi.
Çift görme
Gece ışık yansımaları
Katarakt Tedavisi
Kataraktın ilaç ile tedavisi yoktur. Tek tedavi yöntemi ameliyattır. En sık kullanılan teknik fakoemülsifikasyon ya da kısaca FAKO adı verilen yöntemdir. Bu yöntemde küçük bir kesi ile göz içine girilir, saydamlığını yitirmiş olan lens tabakası özel bir alet ile küçük parçalara ayrılıp göz dışına alınır. Daha sonra bu boşluğa yapay bir göz içi lensi yerleştirilir. Katarakt ameliyatında göz içine yerleştirilen lens (mercek) çok önemlidir. Çünkü bu lensler ömür boyu gözde kalır. Bu yüzden lenslerin vücuda uyumluluğu yüksek ve arka kapsül opaklaşmasını engelleme özelliği olmalıdır. Bu yüzden kaliteli lensler tercih edilmelidir.
Premium Lens adı verilen multifokal ve torik göz içi lensler ise gözlük takmak istemeyen ve astigmatı olan hastalarda tercih edilen lenslerdir.
Katarakt Ameliyatı Ne Zaman Yapılmalı?
Görme bulanıklığı kişinin yaptığı işi ya da günlük hayatını etkilemeye başladığında ameliyat yapılabilir. Ameliyat olmak için mutlaka kataraktın görmeyi tamamen engellemesi beklenmemelidir.